مقدمه ای برای آگاهی مشترکین غیر حرفه ای برق

بررسی دلایل سوختگی کلید میناتوری در جعبه فیوز ها

اگر شما هم یک مشترک معمولی و عادی برق هستید، پس با مطالعه این مطلب به صورت کامل، از 3 دلیل شایع برای سوختن کلید مینیاتوری (فیوز)، بیشتر آگاه شوید و برای حفظ سلامت خود و اطرافیانتان به موارد ذکر شده را حتما رعایت کنید. حفظ موارد ایمنی در مورد مشترکین برق خانگی و تجاری به سلامت جامعه کمک خواهد نمود و از بروز حوادث ناگوار به شدت جلوگیری می کند.

سریع ترین خدمات برقکار شبانه روزی در تهران را از ما بخواهید.

اغلب برخی از مشترکین برق خانگی یا تجاری با خطرات و آسیب های اولیه استفاده نادرست از شبکه برق و جریان آن مطلع هستند. اما گاهی بدلیل عدم آگاهی یا نگاه سطحی با این پدیده حادثه آفرین سبب می شود تا متاسفانه در اثر بی احتیاطی، برخی از شهروندان بدلیل استفاده نادرست از جریان برق ، آسیب جدی ببینند و یا حتی جان خود را از دست بدهند.

در این مطلب ضمن اطلاع رسانی برای پیشگیری از بروز حوادث ناگوار در خصوص استفاده درست از کلید های مینیاتوری یا به اصطلاح عام فیوز ها، به شما توصیه جدی می شود تا در مواجهه با برق و وسایل برقی کار را حتما به یک تکنسین برق متخصص و برقکار حرفه ای واگذار نمایید.

زیرا برخی اوقات پرداخت هزینه ای ناچیز بابت تعمیر یا عیب یابی یک مشکل برقی، بهتر از پرداخت هزینه های گزاف حوادث ناشی از آن می باشد.

3 دلیل شایع برای سوختن کلید مینیاتوری (فیوز)

سه دلیل مهم و شایع برای آتش گرفتن سیم ها و حتی کلید های مینیاتوری وجود دارد. 

اتصال های غلط، سیم کشی ها غیر اصولی و یا حتی وجود مقاومت های جریانی که در مسیر مصرف جریان برق قرار می گیرند همگی باعث بالا تر رفتن آمپر مصرفی جریان برق مصرفی مشترک شوند. قبل از  هر اقدامی در جهت رفع مشکل، ابتدا باید به علت بروز این حادثه پرداخت و پس از برطرف کردن اصل موضوع نسبت به تعمیر یا تعویض بخش های معیوب و آسیب دیده پرداخت.

اما بدون پرداخت به موارد دیگر اکنون به اولین دلیل، برای سوختن، داغ شدن و حتی آتش گرفتن سیم ها و اتصالات مرتبط با کلید های مینیاتوری می پردازیم. در ادامه به 3 دلیل شایع برای سوختن کلید مینیاتوری (فیوز)، نیز خواهیم پرداخت.

1- تحمل فشار بار زیاد بر روی کلید مینیاتوری

اگر به روی کلید های مینیاتوری دقت کنید، به وضوح مشاهده می کنید که برخی حروف و عدد روی آن درج شده. مثلا حرف C انگلیسی در کنار یک عدد. 

در واقع این ها راهنمای استفاده از آن کلید مینیاتوری هستند. راهنمایی برای استفاده صحیح از این وسیله و بالا بردن طول عمر آن و وسایل دیگری که از این طریق به جریان برق متصل می شوند.

اگر علم یا آگاهی کافی برای محاسبه فشار مصرفی در برای کلید های مینیاتوری را ندارید حتما از یک برقکار حرفه ای با ابزار های بروز و دقیق مهندسی برق درخواست کنید تا به محل شما اعزام شده و مناسب ترین نوع کلید مینیاتوری را به شما پیشنهاد دهد.

در غیر این صورت و با محاسبه غیر اصولی بار مصرفی و فشاری که بر روی کلید های مینیاتوری شما خواهند بود شاهد داغ شدن، قطع شدن، سوختن اتصالات و حتی آتش سوزی قبل و بعد از کلید مینیاتوری خواهید بود.

دلایل سوختن کلید منیاتوری

2- استفاده از متریال نامناسب

خیلی وقت ها پیمانکار، آگاهانه یا نا آگاهانه از متریال و لوازم نامناسب و نامرغوب استفاده می کند. توجه کنید که به نامناسب بودن و نا مرغوب بودن اشاره شد.

این بدان معنی است که برخی اوقات استفاده از سیم، جعبه فیوز یا حتی کلید میناتوری، با بالاترین کیفیت نیز در صورت استفاده نامناسب می تواند خطر ساز و حادثه آفرین شود. برای مثال، کلید منیاتوری که تحمل بار مصرفی را ندارد خیلی زود داغ می کند و در روند کار اختلال بوجود می آورد.

استفاده از سیم و کابل ضعیف و نامناسب نیز می تواند به این موضوع دامن بزند.

اما در اکثر اوقات شاهد سوختن سیم ها و جعبه فیوز ها بدلیل استفاده پیمانکار از متریال غیر اصلی در ساختمان می باشد و همین موضوع سبب درست کار نکردن کلید مینیاتوری در زمان افزایش بار مصرفی باشد و در نهایت قطع نکردن جریان، و داغ شدن کابل ها و سیم ها می گردد.

چرا جعبه فیوز ها آتش می گیرند؟

3-اضافه کردن دستگاه های پر مصرف بعد از تحویل

در بیشتر موارد و حادثه هایی که تکنسین های ما مراجعه می کنند شاهد استفاده غیر اصولی از جریان برق مصرفی در ساختمان هستند.

برای مثال بعد از تحویل ساختمان و بدون در نظر گرفتن محاسبات مهندسی برق، دستگاه های پر مصرفی به جریان برق مصرفی توسط ساکنین ساختمان متصل می شود.

استفاده از فر برقی، کولر گازی یا آبی پر مصرف، روشنایی ها، ماشین های لباس شویی یا ظرف شویی و موارد مشابه…

به هیچ وجه هدف این مطلب استفاده نکردن از این وسایل نیست.

ما صرفا در پی آگاهی دادن به شما هستیم تا زمانی که یکی از این دستگاه ها را خریداری کردید، به دنبال آن از یک برقکار حرفه ای با دستگاه های مهندسی برق بخواهید تا کابل ها و کلید های مینیاتوری شما را نسبت با آن دستگاه بررسی کند و در صورتی که نیاز به تعویض و یا تقویت آن ها بود اقدامات لازم را به عمل آورد.

نحوه تشخیص فیوز معیوب و دلایل مهم خرابی آن

دو روش اصلی برای تشخیص فیوز معیوب وجود دارد:

1. بازرسی بصری:

  • ظاهر فیوز را بررسی کنید: به دنبال علائم سوختگی، تغییر رنگ، شکستگی یا خوردگی در فیوز باشید. اگر هر یک از این موارد را مشاهده کردید، فیوز احتمالاً معیوب است.
  • رشته فیوز را بررسی کنید: رشته نازک فلزی داخل فیوز را بررسی کنید. اگر رشته شکسته باشد، فیوز قطعاً سوخته است.

2. تست با مولتی متر:

  • از یک مولتی متر در حالت تست پیوستگی استفاده کنید: یک پروب را به یک سر فیوز و پروب دیگر را به سر دیگر وصل کنید. اگر مولتی متر بی صدا باشد، فیوز معیوب است.
  • از یک تستر فیوز استفاده کنید: این دستگاه ها به طور خاص برای تست فیوز طراحی شده اند و استفاده از آنها آسان است.

دلایل مهم خرابی فیوز:

  • بار بیش از حد: اگر جریان عبوری از فیوز بیشتر از حد مجاز آن باشد، فیوز ذوب شده و برای محافظت از مدار قطع می شود.
  • اتصال کوتاه: اتصال کوتاه زمانی رخ می دهد که جریان الکتریکی از مسیر غیر منتظره عبور کند. این می تواند باعث گرم شدن بیش از حد و سوختن فیوز شود.
  • افزایش ولتاژ: اگر ولتاژ برق از حد مجاز فیوز بالاتر رود، می تواند باعث ذوب شدن و سوختن آن شود.
  • خرابی فیوز: گاهی اوقات فیوزها به دلیل نقص در ساخت یا به مرور زمان خراب می شوند.

نکات ایمنی: قبل از کار با فیوزها، مطمئن شوید که برق خاموش است. هنگام کار با فیوزها از عینک و دستکش ایمنی استفاده کنید. از آچار یا ابزار مناسب برای برداشتن و نصب فیوزها استفاده کنید. اگر در مورد کار با فیوزها مطمئن نیستید، از یک برقکار مجاز کمک بگیرید.

علت اصلی خرابی در فیوزهای مینیاتوری چیست؟

خرابی فیوزهای مینیاتوری می تواند دلایل مختلفی داشته باشد، اما رایج ترین آنها عبارتند از:

1. اضافه بار: این شایع ترین علت خرابی فیوز مینیاتوری است. زمانی اتفاق می افتد که جریان بیش از حد از فیوز عبور کند. این می تواند به دلیل استفاده از چندین دستگاه به طور همزمان در یک مدار یا وجود یک دستگاه معیوب باشد.

2. اتصال کوتاه: اتصال کوتاه زمانی رخ می دهد که دو سیم با بار الکتریکی به هم برخورد کنند. این امر باعث ایجاد جریان ناگهانی و شدید می شود که می تواند فیوز را ذوب کند.

3. فرسودگی: با گذشت زمان، فیوزهای مینیاتوری می توانند فرسوده شوند و ضعیف تر شوند. این امر به ویژه در مورد فیوزهایی که به طور مکرر در معرض اضافه بار یا اتصال کوتاه قرار می گیرند، صادق است.

4. آسیب فیزیکی: فیوزهای مینیاتوری می توانند در اثر ضربه، لرزش یا قرار گرفتن در معرض رطوبت آسیب ببینند.

5. مشکلات سیم کشی: مشکلات سیم کشی، مانند سیم های شل یا آسیب دیده، می تواند باعث نوسانات جریان شود که می تواند فیوز را ذوب کند.

در اینجا چند نکته برای جلوگیری از خرابی فیوزهای مینیاتوری آورده شده است:

  • از استفاده از چندین دستگاه به طور همزمان در یک مدار که برای آن طراحی نشده است خودداری کنید.
  • به طور مرتب دستگاه های برقی خود را برای ایرادات بررسی کنید.
  • فیوزهای مینیاتوری را با فیوزهای مناسب با آمپر صحیح جایگزین کنید.
  • در صورت مشاهده هرگونه آسیب فیزیکی به فیوزهای مینیاتوری، آنها را تعویض کنید.
  • اگر به طور مکرر با خرابی فیوز مینیاتوری مواجه هستید، یک برقکار را برای بررسی سیستم برق خود صدا کنید.

توجه: کار با برق می تواند خطرناک باشد. اگر در مورد عیب یابی یا تعویض فیوزهای مینیاتوری مطمئن نیستید، همیشه باید از یک برقکار مجاز کمک بگیرید.